Copyright © flueinakken.dk

Skjern Å


Den 1. august 2023 - Skønne Skjern å


En dejlig aften i aften- og morgen tur ved åen i godt selskab er netop overstået. Den blev aftalt med en af mine rigtig gode fiskevenner gennem mange år.


Min to-hånds fluestang havde ikke været meget ude de seneste par år. Sidste gang var vist ved Gaula i Norge for et par år siden.


Nu skulle den endelig luftes. Jeg har ferie for tiden. Per blev kontaktet og vi besluttede os for af tage en aften- og en morgentur.


Alt mit gear og regler blev tjekket ekstra grundigt inden afgang. Der var kommet nye regler siden jeg sidst fiskede ved Skjern å.


Jeg kørte fra Århus og landede ca. klokken 14.30 ved Zpey Logden. Per var snart klar. Han skulle lige lukke ned for sit arbejde, så jeg måtte vente lidt 😊.

Inden fiskeriet kørte vi først ud og fik lidt mad. Herefter satte vi mod fiskevandet.


Der var ikke mange andre lystfiskere ved åen. Vi så kun et par stykker. Måske fordi den store kvote af laks over 73 cm er lukket og først bliver åbnet igen den 16. august. Min primære mission var nu blot, at komme ud og "banke rust af". Man skal jo nødigt stå og kvaje sig for meget, når der er mange lystfiskere på pladserne senere på måneden. Undskyldningen er ellers klar; "jeg er jo normalt kystfluefisker" 😆.


Aftenen ved åen skred stille frem. Hold op, hvor er der smukt. Lyset, skyerne, solnedgangen og ikke mindst vandet viste sig fra sin pæneste side. Mine fluekast kørte faktisk helt fint. Også selv om min 12.6 fluestang nogle gange føltes lidt kort til det meget vand. Jeg fiskede med et kort Skagit skydehoved synke 3/4 og en lidt tungere spids. Opsættet blev "krydret med" en tung rørflue. Så måtte den da komme helt ned til laksen.


Det gik ikke længe, så kunne jeg høre Per kalde. En laks have snuppet hans flue. Jeg løb nedstrøms til ham. Jeg fik foldet fangstnettet ud og kort efter kunne vi sammen lande en flot sølvfarvet laks med havlus. Den blev hurtigt genudsat.


Senere på aftenen fiskede vi et andet stræk. Vi talte om hvor sjovt det kunne være, at fange en sur gammel laks med lidt god størrelse. Det skulle ikke gå længe inden Per råbte igen. Han havde igen fast fisk. Jeg var et godt stykke væk, men havde heldigvis hørt hans brøl. Jeg fik hurtigt min flueline ind og satte i tempo hen over engen. Sikkert ikke et kønt syn.


Per var ikke sikker på at jeg havde hørt ham. Heldigvis havde han fået nap af en større laks, så jeg kunne godt nå at komme på pladsen. Jeg fik foldet fangstnettet ud igen. Vi fandt et spot til landing, hvor jeg næsten gled ned i åen. Det lykkes dog at redde mig selv for en ordentlig vandgang. Laksen blev nettet. Det var en flot farvet laks, som vi målte til 90 cm. Og så var den sur. Da den hurtige fotosession var veloverstået, fik den friheden. Den sendte lige en del vand retur, da den slog kraftigt med halen ved genudsætningen. Et fedt højdepunkt. Det viser bare hvor godt det er at fighte laksen hurtigt og sætte den retur med tilpas energi igen.


Det blev så også slut for den aften. Vi kørte hjem for at hygge, da dagskvoten for Per var nået.


Næste morgen var vi hurtigt oppe og hente morgenbrød inden vi igen kørte til åen. Denne gang fiskede vi kun 1-2 timer. Vi var lidt trætte og måske også lidt mætte på gårdsdagens oplevelser. Vi besluttede at stoppe for denne gang.


Hold op en dejlig aften og morgen. Jeg var heldig at få lov at nette to flotte laks ved den store skønne flod, som Skjern å jo er. Livet er herligt.


Tak for nogle rigtige hyggelige timer sammen Per 😊. Det var med et meget stort smil jeg kørte mod Århus igen.


IMG_6810
IMG_6971
IMG_6857
IMG_6990
IMG_6899
IMG_6891
IMG_6954
IMG_6994
IMG_6882